Vaalien jälkeen alkavat neuvottelut luottamuspaikoista. Niissä on syytä kunnioittaa vaalitulosta.
Mirja Linnemäki / arkisto
Kuntavaalit ovat paikallisvaalit, joissa äänestetään ihmistä ennemmin kuin puoluetta – tämä tuli taas todistettua, kun kuntavaalien tulos ei täkäläisittäin noudatellut valtakunnallista linjaa.
Perussuomalaiset romahti valtakunnallisesti, mutta säilytti kannatuksensa Eurassa neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin verrattuna. SDP teki valtakunnallisesti huiman nousun, mutta pysyi Säkylässä entisissä kannatusluvuissa – mikä sekin on hyvä saavutus kunnassa, missä keskusta on perinteisesti ollut vahva, ja myös kokoomus vaali vaalilta vahvistunut.
Valtakunnallista linjaa noudatteli se, että demarit nosti suosiotaan Eurassa vajaalla kahdella prosentilla. Vasemmiston kannatus näkyi siinäkin, että vasemmistoliitto ainoana puolueena onnistui säilyttämään paikkansa, vaikka valtuuston koko nyt pienenee.
Ja valtakunnallisella linjalla mentiin Säkylässä siinä, että perussuomalaiset kärsi roiman tappion.
Jännittävien vaalien jälkeen alkaa lähes yhtä jännittävä paikkaneuvottelujen aika. Eurassa vetovastuun neuvotteluista on perinteisesti kantanut vaalien voittajapuole ja suurin ryhmä, joka perinteisesti on ollut demarit. Neuvotteluissa on myös pyritty kunniottamaan vaalitulosta ja ottamaan huomioon, keille kuntalaiset ovat luottamuksensa antaneet. Periaatteena on ollut sekin, että kaikki valtuustopuolueet saisivat myös kunnanhallitus- ja lautakuntapaikkoja.
Yksi suuren mielenkiinnon kohde on, millainen rooli alkavalla kaudella on Harri Lehtosella, Euran kunnanhallituksen ja hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajalla. Hän on itse todennut, ettei olisi käytettävissä enää molempiin hallituksiin, ja jätti nyt myös kärkipaikkansa ääniharavalistalla.
Säkylässä neuvottelutilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kokoomus on kannatusprosenteissa nyt liki tasoissa suurimman puolueen keskustan kanssa ja niillä on sama paikkaluku. Yhtä ja ainoaa ylivoimaista ykköspuoluetta ei siis enää ole.