Tanja Lehtinen ja Markku Lehtinen tuntevat hyvin järven karikot, ja matkalla ohitetaan myös Säkylän kuuluisin puu.
Pia Mattila-Lonka
Lue koko uusi Kesälehti täältä!
Säkylä | On täydellinen elokuinen aamu lähteä järvelle. Pyhäjärven aallokko liplattaa rauhallisesti ja aurinko lämmittää helteistä päivää lupaillen. Hiljattain raivonnut kesämyrskykin on enää kuin muisto. Myrskyn perin pohjin mylläämät vedet ovat jo niin kirkastuneet, että Tanja Lehtisen ja isän, Markku Lehtisen rapuapajilla järven pohjan kivet erottaa hyvin. Täplärapu viihtyy hyvin näissä kivikoissa tai paremminkin kivikkojen reunamilla.
Pyhäjärvi ja oman isän perustama ravustusyritys saivat vuosia maailmalla viettäneen Tanja Lehtisen palaamaan Säkylään.
Pia Mattila-Lonka
Markku Lehtinen ohjaa venettä tottuneesti vuosikymmenten kokemuksella. Isän opetukset Säkylän monin paikoin karikkoisilta rannoilta ovat hyvin myös Tanjan mielessä.
– Pienenä olin tosi paljon mukana järvellä ja muistan, kuinka isä sanoi, että tässä kuuluu ajaa hiljaa tai että tuonne ei sitten saa veneellä ajaa.
Isän toistelemat monet Säkylän kalastukseen liittyvät vanhat säähokematkin on kuultu vuosien saatossa. Kuten vaikkapa ”Kun tuuli mennee ittään, ei tuu mittään” tai ”Kaakkoistuuli vie kalatkin kattilasta”.
Järvelle lähdetään omasta kotirannasta.
Pia Mattila-Lonka
Matkalla ohitetaan paikkakunnan kuuluisin ja valokuvatuin puu, Paskalonkarin päällä seisova yksinäinen. Se on kallistunut kovin, mutta Markku Lehtinen ei ole siitä huolissaan. Hän muistaa, että puu on joskus kaatunut kokonaan, mutta leppä kasvatti hyvinkin nopeasti tilalle uuden yksilön.
Ensimmäiset merrat nostetaan ylös, ja Tanja Lehtinen poimii tottuneesti hyvän kokoiset yksilöt veneessä olevaan laatikkoon. Pienet ravut hän päästää saman tien takaisin järveen kasvamaan. Rapuja tulee mukavasti ja sentään jokunen yli 12 sentin ”jättiläinenkin”. Rapusyöttinä Lehtisillä itsellään on parhaaksi havaittu Pyhäjärven särki tai vaikkapa ahven.
Pienet ravut Tanja heittää merroista takaisin järveen kasvamaan.
Pia Mattila-Lonka
– Itse emme käytä makkaraa, mutta olen kuullut joidenkin laittavan mertoihin jopa sitä.
Alkukaudesta rapuja tuli huonosti kovaan kysyntään nähden, mutta kauden edetessä tilanne tasaantui ja saaliit kasvoivat. Järvellä pyritään käymään ravustuskauden aikana kuusi kertaa viikossa – mikäli kelit sallivat. Tanja Lehtisen nykyään luotsaaman Suomen Raputukku Oy:n loppukesä onkin melkoista rumbaa. Itse hän ehtii hyvin harvoin järvelle. Osakeyhtiöksi muutettu Suomen Raputukku onkin kasvanut melkoisesti.
Tuttu järvimaisema on rakas sekä isälle että tyttärelle.
Pia Mattila-Lonka
Asiakaskuntaa on riittänyt ympäri Suomen aina Utsjoen Karigasniemeä myöden. Pakastettuna Pyhäjärven rapuja on viety myös ulkomaille.
Kiihkeimmän ravustuskauden aikana Tanja Lehtinen ajaa muun muassa rapukuljetuksia moniin lähikaupunkeihin, hoitaa laskutuksia ja tilauksia ja vastailee puhelimeen, joka soi käytännössä koko ajan.
Rapuja Lehtisille pyytää Pyhäjärvellä kaikkiaan noin 14 taitavaa ravustajaa, joista suurin osa on harrasteravustajia.
Kesät ovat erilaisia ja saalismäärät vaihtelevat.
Pia Mattila-Lonka
– He ovat kaikki todella hyviä. Monella heistä on mertoja 100–150 ja he käyvät järvellä joka päivä, Tanja kehuu.
– Rakastan tätä järveä, Tanja Lehtinen sanoo, kun vene lähestyy Lehtisten seuraavaa rapuapajaa.
Siitä huolimatta ei ole mitenkään itsestään selvää, että Tanja istuu nyt veneessä ja nostaa järvestä mertoja ylös. Aikanaan nimittäin Raumalla tuotantotalouden insinööriksi opiskellut Tanja lähti maailmalle ja vietti viisi vuotta Irlannissa.
– Asuin ja elin siellä elämääni, enkä edes ajatellut takaisin paluuta. Sen jälkeen lähdin Australiaan vuodeksi.
Sitten tuli korona, ja Australia sulkeutui kokonaan. Tanja puolestaan päätti palata Suomeen ja Säkylään kesällä 2020.
– Kai se kuulostaa kliseiseltä, mutta jotenkin vain silmäni avautuivat. Katselin yhtäkkiä Säkylää ja äidin ja isän työtä täällä ihan eri perspektiivistä.
Sydän saneli elämään uuden suunnan.
– Miksi en yrittäisi täällä? Isällä on tämä rapuyritys, on tuttuja asiakkaita ja paljon ravustajia, ja niinpä jo heti kesällä 2020 aloin tehdä täällä näitä rapujuttuja.
Markku Lehtisellä on nyt itsellään aikaa mennä järvelle, kun yrityksen vetovastuu on tyttärellä.
Pia Mattila-Lonka
Ratkaisuaan Tanja ei ole hetkeäkään katunut. Alkuun Tanja työskenteli rinnalla myös it-alan yrityksessä myyntipäällikkönä, mutta viime vuonna hän päätti keskittyä kokonaan oman yrityksensä kehittämiseen.
Työnjakoa Suomen Raputukku Oy:ssä on tehty niin, että Tanja otti firman juoksevat asiat hoitoonsa ja isä Markku on saanut keskittyä käymään järvellä ja ottamaan jo hieman rauhallisemmin – mikäli mahdollista.
Paluu takaisin juuri kesällä 2020 oli kohtalon sanelema myös toisesta syystä. Tanja Lehtinen ehti näin vielä viettämään aikaa äitinsä Raijan kanssa ennen kuin tämä menehtyi yllättäen ja nopeasti edenneeseen sairauteen vuonna 2021.
Tanjan kotiinpaluu oli vanhemmille loppuun asti täysi yllätys. Hän ei kertonut siitä mitään etukäteen ja vietti korona-ajan tarvittavan kahden viikon karanteeniaikansa Sonja-siskonsa luona ennen kuin ilmaantui kotipihalle Säkylään.
– Ilmoitin äidille ja isälle, että tulin nyt tänne ravustamaan.
Vanhempien riemu oli valtava, ja Tanjan mukaantulosta yritykseen Markku Lehtinen sanoo olevansa ikionnellinen.
Pyydetyt ravut viettävät vähintään kaksi vuorokautta puhdasvesialtaissa.
Pia Mattila-Lonka
– Jo pikku likkana Tanja ravusteli oman pienen jollansa kanssa tuolla järvellä, Markku sanoo.
Hän muistuttaakin, että järvelle on oltava halu ja mielenkiinto. Eikä kalastajiksi tulla, vaan kalastajiksi synnytään.
Viime vuoden alusta Tanja Lehtistä pyydettiin ottamaan vastaan myös Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan kova pesti.
– Olin siitä todella yllättynyt ja otettu, Tanja nauraa.
Työhön kuuluu monenlaista taustatyötä, ravustus- ja rysälupien käsittelyä sekä avustusten hakemista.
– Tässä on iso vastuu, mutta onneksi edeltäjäni, eli Markku Mäntyranta, on ollut tässä työssä minua opastamassa.
Kiireisimpänä sesonkiaikana Tanja Lehtinen hoitaa itse muun muassa rapukuljetuksia lähikaupunkeihin.
Pia Mattila-Lonka
Uusi tehtävä tarjoaa samalla monia uusia näköaloja koko seudulle.
Järven ohella Tanja viihtyy metsässä.
– Villiinnyin kokonaan Suomessa. Liityin heti Säkylän Erämiehiin ja suoritin kaikki tarvittavat metsästyskurssit. Sitten lähdin mukaan myös nuorkauppakamaritoimintaan. Haluaisin olla mukana luomassa koko Pyhäjärviseudulle elinvoimaa ja keksiä ideoita, jotka saisivat ihmisiä matkustamaan enemmän tänne seudulle.
Ehkäpä ravustusmatkailuakin on jossain vaiheessa tulossa.
Rapuja lähtee asiakkaille myös valmiiksi keitettyinä.
Pia Mattila-Lonka