Säkylän sote-palvelut ovat olleet jo pitkään supistumisen tiellä. Lokakuussa terveysaseman vuokrasopimusta jatkettiin vuoteen 2027 asti, mutta silti sen lakkauttaminen vilahti taas aluehallituksessa tällä viikolla.
Pia Mattila-Lonka / arkisto
Väite ”Ikäihmisten palveluasuminen omassa kunnassa on tärkeämpää kuin sote-piste joka kunnassa” on yksi Alasatakunnan vaalikoneen kärkkäimpiä, ja osa ehdokkaista on avoimissa vastauksissaan arvostellutkin muun muassa tätä kysymystä mahdottomien asioiden asettamisesta vastakkain.
Kysymys kuitenkin kuvaa sitä, millaisena hyvinvointialueen todellisuus on viime aikoina näyttäytynyt, jossa kaikesta – mahdottomastakin – on säästettävä. Vaikka alueen vuoden 2024 tilinpäätöksessä alijäämä oli ennakoitua pienempi, miinusta kuitenkin on liki 50 miljoonaa euroa ja valtion vaatimus on, että alueen olisi katettava ensi vuoden loppuun mennessä kahden edellisen vuoden alijäämät, yhteensä liki 97 miljoonaa euroa.
Vain kokoomuksen ehdokkaat ovat selvästi eri linjoilla: heistä kaikki vaalikoneeseen vastanneet nostavat ensisijaiseksi ikäihmisten palveluasumisen. Myös perussuomalaisten riveissä enin osa on tätä mieltä, mutta hajontaa on paljon.
Muissa puolueissa löytyy niin samaa kuin eri mieltä olevia, mutta suurin osa on ”osittain eri mieltä” eli sote-pisteen kannalla.
Sekä avoterveydenhuoltoa lähipalveluna tarjoavat sote-pisteet ja keskukset että vanhusten asumisyksiköt ovat kuluneen aluevaltuustokauden aikana vilahdelleet lakkautussuunnitelmissa ja päätöksiäkin on tehty.
Lapin hammashoitola lakkautettiin jo (As 12.11.2024), terveysaseman vuokrasopimus päättyy vuoden 2025 loppuun (As 23.12.2024) ja vanhusten asumista tarjoavaa Linnavuorta vaikuttaa odottavan sama kohtalo (As 21.11.2024).
Eura on Alasatakunnan levikkialueella ainoa paikka, jossa sekä sote-keskus että vanhuspalvelut ovat toistaiseksi säästyneet lakkautuspäätöksiltä.
Elli-Mari Ahola
Sittemmin Säkylän sote-keskuksesta on tehty sote-piste (As 22.8.2024), se on päätetty lakkauttaa jo tänä vuonna (As 19.9.2024), päätetty jatkaa sittenkin sekä avovastaanoton että vanhusten asumispalveluyksiköiden vuokrasopimusta vähintään vuoteen 2027 (As 24.10.2024). Uusin käänne Säkylän sote-pisteen säilymisen ja lopettamisen vuoristoradassa oli, kun sen lopetus vilahti vahingossa aluehallituksen esityslistan liitteessä (As 10.4.2025).
Juuri vanhusten ympärivuorokautinen hoiva tai sote-piste joka kunnassa eivät välttämättä ole yksiselitteisesti vastakkain päätöksentekopöydällä, mutta mikään ei poissulje, etteivät ne voisi olla – ne, tai jokin muu asetelma, jossa tulevilla aluevaltuutetuilla on edessään vain huonoja vaihtoehtoja ja silti päätös on tehtävä.
Jari Leija (kok.), Eura
”Täysin samaa mieltä. Ihmisten ja yhteiskunnan osalta todennäköisesti juuri näin."
Sanna Kotiranta (ps.), Eura
”Osittain samaa mieltä. Ikäihmisten palveluasuminen on pitkäaikaishoitoa, joka vaikuttaa ihmisen päivittäiseen arkeen. Mielestäni on yleensäkin tärkeää, että ihmiset voivat vaikuttaa siihen missä paikkakunnalla asuvat. Sote-pisteiden tarjoamat palvelut ovat pääosin tilapäisiä tai lyhyempiä hoitojaksoja sisältäviä. Kannatan kuitenkin, että molemmat palvelumuodot ovat lähipalveluja."
Enni Näveri (kesk.), Lappi
”Osittain samaa mieltä. Mielestäni molemmat palvelut ovat erittäin tärkeitä eikä näitä voi asettaa paremmuusjärjestykseen."
Marjo Jaspa (kok.), Säkylä
”Osittain samaa mieltä. Palveluverkkosuunnitelma joudutaan avaamaan ja tekemään uudestaan jo teknisistä syistä. Toivottavasti poliittinen ohjausryhmä myös vaihtuu, koska nykyisen ohjaajat ovat olleet heikosti selvillä, mitä kirjoitettiin."
Marko Pelttari (kesk.), Säkylä
”Osittain eri mieltä. Ikääntyvien ryhmässä on paljon omatoimisia ihmisiä, jotka toimivat täysin itsenäisesti kuten työikäisetkin. Heille pitää olla tarjolla lähipalveluita, kuten sote-pisteitä. Väitteessä kuvattu vastakkainasettelu on ratkaistavissa."
Sanna Nylander (vas.), Lappi
”Osittain eri mieltä. Sote-piste tulee olla joka kunnassa. Palveluasumiseen siirtyvältä ikäihmiseltä voi kysyä, onko asuminen muussa kuin kotikunnassa hänelle optimaalinen vaihtoehto."
Tami Sirén (vihr.), Eura
”Osittain eri mieltä. En halua asettaa näitä vastakkain. Pysyvän asumispaikan muutos voi kuitenkin olla vähemmän haitallista kuin joutua toistuvasti käymään asioilla kaukana."
Varpu Kivelä (kd.), Eura
”Osittain eri mieltä. Olisi syytä selvittää, mitä yhteistyötä voidaan tehdä naapurikuntien välillä järkevässä määrin, kunhan etäisyydet eivät tule ihmisille liian pitkiksi. Joka tapauksessa neuvolatoiminta pitäisi säilyttää entisellään tai jopa lisätä sitä."
Maaret Vainio (sd.), Eura
”Osittain eri mieltä. Molemmat ovat tärkeitä. Sote-pisteet palvelevat muitakin ikäryhmiä. Palveluasumista voidaan tarvittaessa hankkia yksityiseltä sektorilta."
Aura Vesti (kesk.), Eura
”Täysin eri mieltä. Kuntien elinvoimaisuuden kannalta sekä väestöryhmien palvelujen kannalta on järkevää säilyttää sote-piste joka kunnassa. Ei ole hyvä asetella näitä asioita vastakkain."
Asko Aro-Heinilä (sd.), Lappi
”Täysin eri mieltä. Äh, taas sellainen väite, joka on kuntapolitiikkaa, ei hyvinvointialueen toimintaa. Pidän muiden asiointien kanssa yhdenvertaisesti saavutettavaa sote-pistettä koko väestön kannalta hyvin merkittävänä asiana, kuntarajaa en nytkään näe merkittävänä määritteenä."