Blogi
Eija
 
Setänen
Olen euralainen ruokabloggaaja, ja perustin Kanapeet-blogini kolme vuotta sitten, kun lapset lensivät pesästä ja elämään jäi tilaa uusille harrastuksille. Olen aina kerännyt reseptejä, ja blogin pitikin olla vain oma reseptikirja, kunnes huomasin, että se kiinnostaa muitakin. Mottoni on, että herkullista saa helposti, ja tavoitteenani on tarjota ruoka-ohjeita, joilla voi helposti välttää valmisruoat lähikaupan aineksilla.
5.7.2016 11.10

Nyhtöpossu ja sen kastike

Kaiken maailman nyhtölihat ovat rantautuneet Suomeen, ja näyttää siltä että ne ovat tulleet jäädäkseen. Olen muutaman kerran valmistanut niitä possusta, naudasta, broilerista ja karitsastakin. Nyhtöliha jää herkästi kuivahkoksi. Tällä kertaa valmistus meni napakymppiin.

Nyhtöpossu

Nyhtöpossu

Eija Setänen

Mun pul­led pork eli nyh­tö­pos­su, jota tein ju­han­nuk­sek­si, oli su­per­me­he­vää ja ta­jut­to­man hy­vän ma­kuis­ta. Va­lit­sin li­hak­si ryp­si­pos­sun nis­kaa, kos­ka sen ras­vois­ta osa on niin sa­not­tu­ja peh­mei­tä ras­vo­ja. Ne ovat ko­via ras­vo­ja ter­veel­li­sem­piä, jo­ten en pois­ta­nut pais­to­lien­tä kyp­sen­ny­sas­ti­as­ta, vaan nyh­din pos­sun­li­han haa­ru­kal­la sen jouk­koon. Vä­hän yli kak­si­ki­loi­sen pos­sun an­noin hau­tua uu­nis­sa 95 as­tees­sa 14 tun­tia. Sen jäl­keen tein it­se bar­be­qu­e­kas­tik­keen pi­kai­se­na ver­si­o­na, jota kei­tet­tiin ko­koon vain va­jaa puo­li tun­tia. Sii­tä­kin tuli niin mai­ni­on ma­kuis­ta, et­tä jaan re­sep­tin kans­san­ne. Kas­ti­ke so­pii hy­vin myös kai­ken­lai­sen gril­li­ruu­an kas­tik­keek­si.

Pulled pork eli nyhtöpossu

rei­lu 2 kg:n pai­noi­nen (ryp­si)pos­sun nis­ka

maun mu­kaan suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria sekä pa­ria muu­ta maus­tet­ta, esim. pap­ri­kaa, tex­mex-maus­tet­ta tai pro­ven­cen yrt­te­jä

Ota liha läm­pi­ä­mään 1/2–1 tun­tia en­nen maus­ta­mis­ta. Jos li­ha­si on ol­lut va­kuu­mis­sa, kui­vaa sen pin­nat ta­lous­pa­pe­ril­la. Hie­ro maus­teet li­han pin­taan joka puo­lel­le ja an­na maus­tua vie­lä puo­li­sen tun­tia huo­neen­läm­mös­sä. Lai­ta liha uu­ni­vuo­kaan, pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja an­na kyp­syä uu­nis­sa 95 as­tees­sa tois­ta­kym­men­tä tun­tia (oma­ni pai­noi 2,2 kg ja oli uu­nis­sa 14 tun­tia). Ota lop­pu­vai­hees­sa fo­lio pois li­han pääl­tä ja lai­ta pais­to­mit­ta­ri li­han pak­suim­paan koh­taan. Nor­maa­lis­ti pos­su on kyp­sää 77 as­tees­sa, mut­ta kun teet yli­kyp­sää li­haa, saa läm­pö­ti­la ko­ho­ta 90 as­tee­seen. Ota liha uu­nis­ta, pois­ta pais­to­mit­ta­ri ja lai­ta fo­lio vie­lä het­kek­si li­han pääl­le, et­tä se säi­lyt­tää me­he­vyy­ten­sä jääh­ty­es­sään. Kun liha on haa­le­aa, voit al­kaa rii­piä sitä haa­ru­kal­la pie­nik­si.

Savubarbequekastike

Savubarbequekastike

Eija Setänen

Savubar­be­qu­e­kastike

1,5 dl bar­be­qu­e­ket­sup­pia (Fe­lix)

1 dl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

0,5 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

0,5 dl tum­maa sii­rap­pia

1 1/2 sa­vu­pap­ri­ka­jau­het­ta

1/2 tl suo­laa

1/4 tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1/2 tl val­ko­si­pu­li­jau­het­ta

1/2 tl si­pu­li­jau­het­ta

2 tl worc­hes­ters­hi­re-kas­ti­ket­ta

1 dl ana­nas­pur­kin lien­tä tai ana­nas­me­hua

1 rkl Di­jon-si­nap­pia

1 tl kui­vat­tua tim­ja­mia mort­te­lis­sa jau­het­tu­na

1 rkl voi­ta

Lai­ta kaik­ki ai­nek­set kat­ti­laan lie­del­le ja keit­te­le hil­jal­leen ka­saan se­koi­tel­len, noin 1/2 tun­tia. Varo polt­ta­mas­ta so­ke­ria poh­jaan. Yk­si an­nos kas­ti­ket­ta riit­tää yh­del­le run­saan kah­den ki­lon nis­kal­le. Kas­ti­ke so­pii kaik­keen gril­lauk­seen ja säi­lyy jää­kaa­pis­sa pari viik­koa.

Kaa­da kas­ti­ke rii­vi­tyn pos­sun­li­han jouk­koon ja se­koi­ta huo­lel­li­ses­ti. Läm­mi­tä nyh­tö­pos­su uu­nis­sa 225 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia. Jos siir­rät sen eri tar­joi­lu­as­ti­aan, läm­mi­tä tar­joi­lu­as­ti­aa uu­nis­sa het­ki en­nen kuin siir­rät nyh­tö­pos­sun as­ti­aan. Nyh­tö­pos­su eli pul­led pork so­pii tar­jot­ta­vak­si sel­lai­se­naan vaik­ka uu­sien pe­ru­noi­den tai rii­sin kans­sa tai voit käyt­tää sitä täyt­teek­si ham­pu­ri­lai­siin, pi­ta­lei­piin, tor­til­loi­hin, hot do­gei­hin tai läm­pi­miin lei­piin.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Menovinkit

To 12.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Esiin­ty­mäs­sä Min­na ja An­te­ro Nie­mi­nen. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön seu­ra­kun­ta.

To 12.6. Kesäo­lym­pi­a­laiset

klo 13.30–15.30 Hin­ner­jo­en kou­lul­la (Rin­no­mä­en­tie 15, Hin­ner­jo­ki). Pe­le­jä ja pien­tä vä­li­pa­laa 10–17-vuo­ti­ail­le. Järj. Eu­ran nuo­ri­so­pal­ve­lut.

To 12.6. Kylätupakahvila

klo 17–20 Vaal­jo­en ky­lä­tu­vas­sa (Tar­vais­ten­tie 1041, Hin­ner­jo­ki). Myyn­nis­sä vi­han­nek­sia, lei­von­nai­sia. Järj. Vaal­jo­en ky­lä­toi­min­ta­yh­dis­tys.

To 12.6. Musiikkihetki

klo 18 Hin­ner­jo­en kir­kos­sa (Kirk­ko­tie 36, Eu­ra). Järj. Eu­ran seu­ra­kun­ta.

To 12.6. Hei, me lauletaan kylästä kylään

klo 18 yh­teis­lau­lu­ti­lai­suus Hon­ka­las­sa (Po­ro­hol­man­tie 1, Sä­ky­lä). Järj. Sä­ky­län maa­seu­tu­nai­set.

To 12.6. Liike­toi­min­ta­joh­tajan iltakahvit

klo 18–19.30 kun­ta­lai­sil­le Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­ton ala­ker­ran kah­vi­os­sa (Ran­ta­tie 268, Sä­ky­lä). Järj. Sä­ky­län kun­ta.

Pe 13.6. Ristinummen hautausmaan esittely

klo 10 al­ka­en Ylä­neen Ris­ti­num­men van­hal­la hau­taus­maal­la (My­nä­mä­en­tie 58–62, kiin­teis­tö­jen vä­lis­sä opas­tus) FT Sirk­ku Pihl­man esit­te­lee hau­taus­maan his­to­ri­aa. Järj. pai­kal­li­set yh­tei­söt, Pöy­ty­än kun­ta ja seu­ra­kun­ta.

Pe 13.6. Kesäo­lym­pi­a­laiset

klo 13.30–15.30 Hon­ki­lah­den kou­lul­la (Kos­ken­ky­län­rait­ti 15, Hon­ki­lah­ti). Pe­le­jä ja pien­tä vä­li­pa­laa 10–17-vuo­ti­ail­le. Järj. Eu­ran nuo­ri­so­pal­ve­lut.

Pe 13.6. Kaislikossa kuhisee

klo 15 al­ka­en Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­ton tun­tu­mas­sa (Ran­ta­tie 268). Ku­hi­na­kul­kue, mark­ki­nat, ruo­ka­to­ri ja esiin­ty­jiä. Järj. Sä­ky­län yrit­tä­jät ja kun­ta.

Pe 13.6. Iskelmäkirkko

klo 19 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Jo­han­na Toi­va­nen-Per­ko, Kul­ler­vo Kaup­pi, Mik­ko Pel­ko­nen ja Ot­to Voci Hou­se band. Järj. Sä­ky­lä-Köy­liä srk.

La 14.6. Avoimet ovet

klo 11–15 Hin­ner­jo­en met­säs­tys­seu­ra Salo-Veik­ko­jen ma­jal­la (Ma­ta­ris­ton­tie 55, Eu­ra). Järj. Salo-Vei­kot.

La 14.6. Avoimet ovet

klo 12–16 Eu­ran Pap­pi­las­sa (Sork­kis­ten­tie 14). Näyt­te­ly Eu­ran pa­pe­ri­te­ol­li­suu­des­ta, laa­ja ko­ko­el­ma Eu­ran Pa­pe­rin tuot­tei­ta. Mak­sul­li­nen sis. kah­vin. Järj. Vesa Tai­nio.

La 14.6. Köyliin suvilauantai

klo 11–15 Köy­li­ön Kan­kaan­pääs­sä ta­pah­tuu. Kesä-Hei­kin mark­ki­nat, näy­tel­mä­kat­kel­mia, kä­si­työ­läis­ten näy­tök­siä. Järj.

Köy­liö-seu­ra ja Kan­kaan­pään ky­läyh­dis­tys.

Su 15.6. Kuuden järven pyöräily

Tu­ra­jär­vel­lä, rei­tin pi­tuus noin 19 ki­lo­met­riä. Buf­fet­ti ja me­hu­pis­te Tu­ra­jär­ven ran­ta­sau­nal­la (Ete­lä­ran­nan­tie 239, Eu­ra). Järj. Rau­man lii­kun­ta­pal­ve­lut ja lap­pi­lai­set yh­dis­tyk­set.

Instagram

Menovinkit

To 12.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Esiin­ty­mäs­sä Min­na ja An­te­ro Nie­mi­nen. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön seu­ra­kun­ta.

To 12.6. Kesäo­lym­pi­a­laiset

klo 13.30–15.30 Hin­ner­jo­en kou­lul­la (Rin­no­mä­en­tie 15, Hin­ner­jo­ki). Pe­le­jä ja pien­tä vä­li­pa­laa 10–17-vuo­ti­ail­le. Järj. Eu­ran nuo­ri­so­pal­ve­lut.

To 12.6. Kylätupakahvila

klo 17–20 Vaal­jo­en ky­lä­tu­vas­sa (Tar­vais­ten­tie 1041, Hin­ner­jo­ki). Myyn­nis­sä vi­han­nek­sia, lei­von­nai­sia. Järj. Vaal­jo­en ky­lä­toi­min­ta­yh­dis­tys.

To 12.6. Musiikkihetki

klo 18 Hin­ner­jo­en kir­kos­sa (Kirk­ko­tie 36, Eu­ra). Järj. Eu­ran seu­ra­kun­ta.

To 12.6. Hei, me lauletaan kylästä kylään

klo 18 yh­teis­lau­lu­ti­lai­suus Hon­ka­las­sa (Po­ro­hol­man­tie 1, Sä­ky­lä). Järj. Sä­ky­län maa­seu­tu­nai­set.

To 12.6. Liike­toi­min­ta­joh­tajan iltakahvit

klo 18–19.30 kun­ta­lai­sil­le Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­ton ala­ker­ran kah­vi­os­sa (Ran­ta­tie 268, Sä­ky­lä). Järj. Sä­ky­län kun­ta.

Pe 13.6. Ristinummen hautausmaan esittely

klo 10 al­ka­en Ylä­neen Ris­ti­num­men van­hal­la hau­taus­maal­la (My­nä­mä­en­tie 58–62, kiin­teis­tö­jen vä­lis­sä opas­tus) FT Sirk­ku Pihl­man esit­te­lee hau­taus­maan his­to­ri­aa. Järj. pai­kal­li­set yh­tei­söt, Pöy­ty­än kun­ta ja seu­ra­kun­ta.

Pe 13.6. Kesäo­lym­pi­a­laiset

klo 13.30–15.30 Hon­ki­lah­den kou­lul­la (Kos­ken­ky­län­rait­ti 15, Hon­ki­lah­ti). Pe­le­jä ja pien­tä vä­li­pa­laa 10–17-vuo­ti­ail­le. Järj. Eu­ran nuo­ri­so­pal­ve­lut.

Pe 13.6. Kaislikossa kuhisee

klo 15 al­ka­en Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­ton tun­tu­mas­sa (Ran­ta­tie 268). Ku­hi­na­kul­kue, mark­ki­nat, ruo­ka­to­ri ja esiin­ty­jiä. Järj. Sä­ky­län yrit­tä­jät ja kun­ta.

Pe 13.6. Iskelmäkirkko

klo 19 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Jo­han­na Toi­va­nen-Per­ko, Kul­ler­vo Kaup­pi, Mik­ko Pel­ko­nen ja Ot­to Voci Hou­se band. Järj. Sä­ky­lä-Köy­liä srk.

La 14.6. Avoimet ovet

klo 11–15 Hin­ner­jo­en met­säs­tys­seu­ra Salo-Veik­ko­jen ma­jal­la (Ma­ta­ris­ton­tie 55, Eu­ra). Järj. Salo-Vei­kot.

La 14.6. Avoimet ovet

klo 12–16 Eu­ran Pap­pi­las­sa (Sork­kis­ten­tie 14). Näyt­te­ly Eu­ran pa­pe­ri­te­ol­li­suu­des­ta, laa­ja ko­ko­el­ma Eu­ran Pa­pe­rin tuot­tei­ta. Mak­sul­li­nen sis. kah­vin. Järj. Vesa Tai­nio.

La 14.6. Köyliin suvilauantai

klo 11–15 Köy­li­ön Kan­kaan­pääs­sä ta­pah­tuu. Kesä-Hei­kin mark­ki­nat, näy­tel­mä­kat­kel­mia, kä­si­työ­läis­ten näy­tök­siä. Järj.

Köy­liö-seu­ra ja Kan­kaan­pään ky­läyh­dis­tys.

Su 15.6. Kuuden järven pyöräily

Tu­ra­jär­vel­lä, rei­tin pi­tuus noin 19 ki­lo­met­riä. Buf­fet­ti ja me­hu­pis­te Tu­ra­jär­ven ran­ta­sau­nal­la (Ete­lä­ran­nan­tie 239, Eu­ra). Järj. Rau­man lii­kun­ta­pal­ve­lut ja lap­pi­lai­set yh­dis­tyk­set.