Blogi
Ilona
 
Häsänen
Moikka kaikki! Vuoden sisään olen muuttanut maalle, ryhtynyt yrittäjäksi, aloittanut opiskelemaan keramiikkaa ja jopa liittynyt kudontakerhoon. Haluankin jakaa tarinoita näistä aiheista eli maatilan remppa-arjesta, käsityöläisyydestä ja elämästä yleensä. Lisää minusta ja näistä aiheista löytyy Instagramissa @hasajaputu.
9.4.2022 14.00

Kädet saveen: Pelkkää hapatusta

Olen vii­me ai­koi­na roh­mun­nut tie­toa mui­nai­ses­ta ruo­an säi­lö­mis­ta­vas­ta, ha­pat­ta­mi­ses­ta. Ha­pan­juu­ri­lei­von­ta on jo rä­jäh­tä­nyt kä­siin, eh­kä tren­di­tie­toi­set ovat jo siir­ty­neet muu­hun­kin ha­pat­ta­mi­seen. Ha­pat­ta­mi­sen suo­tai­si­kin ol­la suo­sit­tua, sil­lä se on edul­li­nen säi­lö­mis­ta­pa ja ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­nen­kin, kos­ka ener­gi­aa ei tar­vi­ta. Sitä pait­si ha­pa­tet­tu ruo­ka oi­kein hel­lii suo­lis­toa.

Ret­ke­ni ha­pat­ta­mi­sen ih­meel­li­seen maa­il­maan läh­ti sii­tä, kun mi­nun piti ke­ra­miik­ka­kou­lus­sa kek­siä tuo­te, jon­ka val­mis­tai­sin sa­ves­ta hy­vin­voin­ti­mes­suil­le. Ajat­te­lin, et­tä no ha­pa­tus­ruuk­ku­ja­han sitä oli­si teh­tä­vä. Luin, et­tä ke­raa­mi­nen ha­pa­tus­ruuk­ku oli­si pa­ras mah­dol­li­nen, kos­ka niis­sä on ve­si­luk­ko, joka es­tää il­man pää­syn ruuk­kuun, mut­ta pääs­tää kaa­sut pois. Ne­ro­kas­ta! Toi­nen hyvä puo­li ke­raa­mi­ses­sa as­ti­as­sa ver­rat­tu­na ta­val­li­seen la­si­purk­kiin on se, et­tä vi­han­nek­siin ei pää­se UV-va­loa. Läm­pö­ti­la py­syy myös her­kem­min ta­sai­se­na.

Naamahapatusruukku eli Hapannaama. Tämä oli ensimmäinen prototyyppi. Jos laiskottaa, eikä jaksa hapattaa, voi naama toimia silloin myös maljakkona.

Naamahapatusruukku eli Hapannaama. Tämä oli ensimmäinen prototyyppi. Jos laiskottaa, eikä jaksa hapattaa, voi naama toimia silloin myös maljakkona.

Ilona Häsänen

Idea läh­ti te­ke­mis­tä­ni naa­ma­mal­ja­kois­ta. Ha­lu­sin ke­hit­tää naa­ma­ha­pa­tus­ruu­kun, sit­tem­min naa­mo­jen ni­mek­si tuli Ha­pan­naa­ma, kos­ka mik­si ei. En­sim­mäi­ses­sä pro­to­tyy­pis­sä ve­si­kou­rus­ta tuli lii­an pie­ni sa­ven ku­tis­tut­tua, jol­loin ve­si­luk­ko ei toi­mi­nut kun­nol­la, kos­ka vesi haih­tui no­pe­as­ti pois. Myös­kin pai­nois­ta, jot­ka lai­te­taan ruu­kun si­säl­le pi­tä­mään kas­vik­set nes­teen al­la, tuli lii­an ke­vy­et. Nyt tuo­te­ke­hi­tys on tuot­ta­nut tu­los­ta, ja sat­si ha­pan­kaa­lia ja ko­re­a­lais­ta kimc­hiä on ha­pat­tu­mas­sa. Pa­ras­ta ja haus­kin­ta on se, kun va­pau­tu­vat kaa­sut tu­le­vat ve­si­lu­kon läpi kup­li­na, jo­ten nuk­ku­maan men­nes­sä kuu­luu vain plop, plop, plop, hom­ma toi­mii!

Vie­lä on to­del­la epä­var­ma olo ha­pat­ta­mi­ses­ta, sil­lä pe­lot­taa, jos sat­si ho­meh­tuu­kin. Tun­tuu, et­tä kai­kis­sa re­sep­teis­sä on eri oh­jeet. Jos teil­tä löy­tyy hy­väk­si to­det­tu­ja vink­ke­jä ja nik­se­jä, niin ja­ka­kaa ih­mees­sä. Kai­kis­ta tär­kein­tä tai­taa kui­ten­kin ol­la hyvä hy­gie­nia, jot­ta ruuk­kuun ei jou­du huo­no­ja bak­tee­rei­ta. Mai­to­hap­po­bak­tee­rit taas kuu­lu­vat hy­vik­sien puo­lel­le. Mar­tat to­te­a­vat­kin fer­men­toin­nin eli ha­pat­ta­mi­sen pe­rus­lo­gii­kan: ”Ha­pan­säi­lön­tä pe­rus­tuu mai­to­hap­po­bak­tee­rien ai­kaan­saa­maan käy­mi­seen, min­kä seu­rauk­se­na tuot­teen pH las­kee ja hai­tal­lis­ten mik­ro­bien toi­min­ta es­tyy.” Suo­laa käy­te­tään säi­lyk­keen pi­laan­tu­mi­sen es­tä­mi­seen.

Kun ha­pan­kaa­lit ja kimc­hit on­nis­tu­vat, oli­si kiva ko­keil­la val­mis­taa kom­buc­haa. Kun­to Plus­san mu­kaan kom­buc­ha on iki­van­ha itäi­nen kek­sin­tö, jopa elä­mä­ne­lik­sii­ri. Kom­buc­han val­mis­ta­mi­seen tar­vi­taan scoby eli tee­sie­ni eli vol­gan­sie­ni. Sen avul­la saa­daan so­ke­ris­ta ja tees­tä käy­mäl­lä val­mis­tet­tua ih­me­juo­maa.

Jän­ni­tyk­sel­lä odo­tan päät­tyy­kö ha­pa­tus­ret­ke­ni kuin sei­nään, vai tu­lee­ko täs­tä koko lop­pu­e­lä­män har­ras­tus. Ai­na­kin, jos saa­daan kas­vi­huo­ne ai­kai­sek­si ja ryy­ti­maa, niin sil­loin ei tai­da jää­dä mui­ta vaih­to­eh­to­ja kuin jäl­kim­mäi­nen.

Läh­teet:

Mar­tat, https://www.mar­tat.fi/mart­ta­kou­lu/ruo­ka/sai­lon­ta/ha­pan­sai­lon­ta/, ha­et­tu 7.4.2022

Kun­to Plus, https://kun­top­lus.fi/ter­veel­li­nen-ruo­ka­va­lio/su­per­food/on­ko-tren­di­kas-kom­buc­ha­tee-myos-ter­veel­lis­ta, ha­et­tu 7.4.2022

Ota kantaa